CAMPINGREGLER FOR BEGYNDERE

Som ny campist er det vigtigt at kende de regler og love, der gælder – både for din egen sikkerheds skyld og for at respektere miljøet og andre campister. Her gennemgår vi de grundlæggende campingregler i Danmark og sammenligner dem med reglerne i Tyskland, Sverige og Norge.

Hvor må du campere i Danmark?

I Danmark er reglerne for, hvor du må campere, relativt strikse sammenlignet med nogle andre lande. Du må ikke bare parkere en campingvogn eller slå et telt op, hvor du ønsker. Her er de primære regler:

  • Officielle campingpladser: Camping i Danmark foregår primært på campingpladser, som er godkendt og registreret af myndighederne. Her kan du parkere campingvognen, autocamperen eller slå telt op og nyde faciliteter som toiletter, bad, el-tilslutninger og ofte også butikker og aktiviteter. På Campingunivers.dk, kan du finde en oversigt over campingpladser i Danmark, og Dansk Autocamper Forening har også udviklet en oversigt over holdepladser i Danmark.

  • Overnatning i det fri (telte): I Danmark findes der dog “fri teltning” i udvalgte statsskove, hvor det er tilladt at overnatte i telt på specifikke områder. Her gælder det, at du kun må slå ét til to telte op per lejrplads, og teltet må maksimalt være tre-personers. Det er også vigtigt, at du ikke slår lejr mere end én nat samme sted.

  • Overnatning med autocamper uden for campingpladser: Parkering og overnatning med autocampere uden for campingpladser er som hovedregel ikke tilladt i Danmark, medmindre det er på dedikerede autocamper-pladser. På rastepladser langs motorveje er det tilladt at parkere og hvile i kortere tid, men her er det ikke tilladt at slå lejr.

Regler for brænde, bål og madlavning

Når det gælder bål og madlavning i naturen, er reglerne i Danmark også ret specifikke:

  • Brug af bål: Bål er tilladt på udvalgte bålpladser, som findes i mange skove og naturområder, men du skal altid tjekke eventuelle forbud mod bål (f.eks. ved tørkeperioder) på brandfare.dk eller lokale skiltninger. Brænde må ikke hentes direkte fra skoven, men mange bålpladser tilbyder ofte brænde til køb.

  • Grill og spritapparater: Bærbare gasgrill og små spritapparater må gerne bruges, men det er vigtigt at tage hensyn til omgivelserne og placere dem på et sikkert underlag. Undgå at lave mad for tæt på skovbunden, da det kan være brandfarligt.

 

Regler for affald og respekt for naturen

At efterlade naturen som du fandt den, er en grundregel på camping i Danmark. Her er et par enkle men vigtige regler:

  • Tag alt affald med dig: Affald skal altid tages med, medmindre der er specifikke affaldsstationer på campingpladsen. Dette gælder også madrester, da de kan tiltrække dyr.

  • Respekt for dyrelivet: Hold afstand til vilde dyr og undgå at fodre dem. Høje lyde og lys kan også forstyrre dyrelivet, især om natten.

Van 620
Ahorn Canada autocamper

Lovgivning om kørsel og parkering af campingvogn og autocamper

Når du kører med campingvogn eller autocamper i Danmark, er der en række vigtige regler at overholde:

  • Trækvægt og lasteevne: Tjek altid bilens og campingvognens specifikationer for maksimal trækvægt og lasteevne. At overbelaste din campingvogn kan gøre kørslen farlig og er ulovligt. Du finder disse informationer i bilens registreringspapirer eller hos bilproducenten.

  • Parkering: Campingvogne må kun parkeres på offentlige parkeringspladser i kort tid og aldrig på private områder uden tilladelse. For autocampere gælder, at de kan parkere på almindelige p-pladser, men overnatning er kun tilladt på autoriserede steder, medmindre andet er angivet.

 

Hvordan adskiller reglerne sig i Tyskland, Sverige og Norge?

Campingreglerne kan variere en del fra land til land. Her er en kort gennemgang af de vigtigste forskelle i Tyskland, Sverige og Norge:

  • Tyskland: I Tyskland er det tilladt at parkere og overnatte én nat med autocamper på mange offentlige parkeringspladser, men du må ikke slå lejr eller opsætte campingudstyr. Der findes også “Stellplätze,” specielle autocamper-pladser med basale faciliteter, som er populære for autocamperturister. Når det gælder campingvogne, gælder de fleste regler på samme måde som i Danmark – de skal stå på en campingplads, og parkering uden tilladelse på private områder er ikke tilladt.

  • Sverige: Sverige har en helt unik “allemandsret,” som gør det muligt at overnatte frit i naturen, også med telte, så længe man respekterer visse regler. Med autocamper og campingvogn gælder dog stadig nogle restriktioner, især nær beboede områder og private grunde. Mange svenske kommuner tilbyder også særlige autocamper-pladser med faciliteter, hvor man kan overnatte lovligt.

  • Norge: Norge har en lignende “allemandsret” som Sverige, hvor det er tilladt at telte frit i naturen, så længe du ikke camperer for tæt på boliger (mindst 150 meter væk). Overnatning i autocamper er dog reguleret og må kun ske på offentligt tilgængelige rastepladser eller autoriserede camperpladser. Campingvogne skal som udgangspunkt parkeres på campingpladser.